Glada hälsningar från Missångerträsk (2011) av Martina Haag

Glada hälsningar från Missångerträsk är den första bok som jag läst av Martina Haag. Jag hade varken höga eller låga förväntningar inför denna och jag måste säga att jag inte blev så himla begeistrad över berättelsen.

Huvudpersonen och singelkvinnan Nadja är en bit över fyrtio och väntar ihärdigt på att få brevet där det står att hon kan hämta sitt blivande adoptivbarn som hon har väntat på så länge. Tyvärr så blir det inte så. Reglerna har ändrats och för att hon ska kunna adoptera måste hon gifta sig inom 30 dagar. Problemet är bara att hon är SINGEL, hur 17 ska hon hitta en man som vill gifta sig med henne på så kort tid. Samtidigt befinner sig hennes syster Lotta uppe i Norrland med sin man late man Magnus och ett antal barn som tar upp all tid och energi vilket påverkar hennes och Magnus relation negativt. Lotta och Nadja gör upp en deal. Nadja lovar att ta hand om Lottas svärfar som är rullstolsburen och krävande och som bor hemma hos Lotta och Magnus medan Lotta och Magnus åker till Paris för bättra på relationen och sexlivet i två veckor. I gengäld lovar Lotta Nadja att hon har en kandidat till giftermålet.Det är inte lätt i ödemarken, inga telefoner som fungerar, kallt som 17 och det uppstår en massa missförstånd och  förvecklingar.

Vissa tidigare recensioner nämner att boken är skriven som ett filmmanus, det kan jag hålla med om. Det är korta stycken som hoppar hit och dit och vissa episoder som förmodligen ska vara roliga känns väldigt överkonstruerade och överdrivna. Men det kanske bara är fel på min humor, eller att jag inte har någon alls. Samtidigt måste jag poängtera att boken ändå är läsvärd och väldigt snabbläst och rolig på sina ställen.

Jag fick tillfälle att lyssna på Martina under Bokmässan när hon berättade om boken och jag blev överraskad över att hon faktiskt hade varit uppe i Norr och gjort research inför den. Hennes berättande om och kring Glada hälsningar från Missångerträsk gjorde mig lite mer positiv inför den. Och ibland är det kanske så att man behöver se personen och berättelserna bakom en bok för att verkligen förstå…

 

Det här inlägget postades i Vuxen och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Glada hälsningar från Missångerträsk (2011) av Martina Haag

  1. Ping: Glada hälsningar från Missångerträsk | BokblommaHaag, Martina| Bokblomma

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s